zaterdag 28 juli 2012

Södergårdens Café och Chokladhus in Rättvik

Dit keer drinken we koffie bij Södergårdens Café och Chokladhus in Rättvik (in het landschap Dalarna).





Het interieur ziet er sfeervol uit in frisse kleuren rood wit blauw, gecombineerd met verschillende grenen meubels en brocante spulletjes die ook nog voor een deel te koop zijn.





Een kinderboek over een bezoek aan de tandarts. Niet geheel onnodig, want het heerlijke snoep staat er wel heel verleidelijk uitgestald.



In de tuin kun je ook zitten en er staat voldoende speelgoed voor kinderen. Het lijkt wel een beetje op Villa Kakelbont van Pippi Langkous.



Södergårdens Café och Chokladhus heeft voor zover ik weet geen website. Het adres is Storgatan 5 in Rättvik.

maandag 23 juli 2012

Vier handwerktentoonstellingen in Stockholm


De SVENSKA HEMSLÖJDSFÖRENINGARNAS RIKSFÖRBUND (Nationale bond van Zweedse handwerkverenigingen) bestaat 100 jaar. Het hele jaar door worden er verschillende tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd.

In LILJEVALCHS KUNSTHAL is een grote jubileumtentoonstelling. Er worden ongeveer 900 voorwerpen tentoongesteld, traditioneel maar ook vernieuwend. Een groot deel van de voorwerpen is te koop. Tijdens deze tentoonstelling heb je de mogelijkheid om de handwerktechnieken uit te proberen. Je kunt er nog terecht tot en met 2 september 2012.


 Met wol geborduurde trui uit 1900, maakster onbekend.
Foto: Mattias Lindbäck


 Hergebruikte kleding, Stockholms Stadmissiones medewerkers.
Foto:  Mattias Lindbäck


Met wol geborduurde handschoenen, Anna Karin Jobs Arnberg.
Foto: Mattias Lindbäck



Houten lepel, uitgesneden in Zweeds Appelhout, Wille Sundqvist 
Foto: Mattias Lindbäck




persfoto's Liljevalchs



De tentoonstelling LILLI OCH PRINSEN (Lilli en de Prins) is tot 16 september 2012 te zien in MUSEUM PRINS EUGENS WALDEMARSUDDE. Lilli Zickerman zette zich eind 19e eeuw in om het handwerk in Zweden te bevorderen. In 1899 richtte zij een nationale vereniging op voor handwerk, FÖRENIGEN FÖR SVENSK HEMSLÖJD (Vereniging van Zweeds handwerk), waarvan PRINS EUGEN tot zijn dood in 1947 voorzitter was.
De tentoonstelling laat zien hoe Lilli Zickerman door Zweden reisde en de verschillende soorten textielhandwerk, die kenmerkend zijn voor elke streek, documenteerde. Tijdens haar reizen probeerde zij ook het handwerk te moderniseren, met het doel om mensen te laten voorzien in hun levensonderhoud, dit in een tijd dat door industrialisatie handwerk achterhaald leek.

 Lilli Zickerman, jaartal en fotograaf onbekend.


  Met de hand ingekleurde foto, gemaakt door Lilli Zickerman, begin 1900.


Van Zickermans verzameling:
 Bruiloftskussen uit Skåne 1830, ontworpen door Monica Zetterstrom 1995.
Foto: Lars Edelholm / Prins Eugens Waldemarsudde


persfoto's Waldemarsudde


In het NORDISKA MUSEUM is de tentoonstelling "VÄV"(Weefsel) tot en met 30 september 2012 te zien. Het museum heeft een eigen collectie kleden samengebracht met nieuwe kleden vanuit het hele land. Er zijn ook workshops en weefdemonstraties.


Kleden van het Nordiska Museum.
Foto: Mats Landin ©Nordiska Museum


Kleed gemaakt door Elin Kindberg van SÄTERGLÄNTANS weefopleiding, derde jaars.
Foto: Mats Landin, ©Nordiska Museum


persfoto's Nordiska Museum


De tentoonstelling  SKOLSLÖJD (schoolhandwerk) in het Nordiskamuseum, waar ik al eerder over schreef, is nog tot en met 13 januari 2013 te zien.

 ...

dinsdag 17 juli 2012

Porseleinmuseum Godegårds Säteri

GODEGÅRDS SÄTERI ligt vlak bij Motala in het landschap Östergötland. Het werd in 1770 gekocht door Johan Abraham Grill, destijds directeur van de Oost Indische Compagnie. Zo kwam er veel porselein op het landgoed terecht. Door erfenissen is er veel van het porselein elders terecht gekomen.


Tegenwoordig is er een porseleinmuseum gevestigd en bezit het één van de grootste collecties Zweeds porselein uit  de periode van 1750 tot 2000. Bekende merken als Rörstrand, Gustavsberg, Gefle en Karlskrona zijn hier te vinden.


Het porselein is in twee grote schuren van het landgoed Godegård ondergebracht. Het kan best zijn dat je tijdens het bezoek één of meer pauwen in het museum tegenkomt. Ze wandelen daar gewoon in en uit. Gelukkig staat het prachtige porselein veilig achter glas.













In twee andere schuren staan oude wagens en rijtuigen opgesteld, worden bloemen gedroogd en liggen vlas en attributen om het te bewerken.





Bij het huis hoort een baroktuin (geen foto) en achter één van de schuren is een kruidentuin.



Rode zonnehoed (Echinacea purpurea) en de citroenvlinder.







Tegenover het museum staat een antiek- en curiosa winkeltje. We hebben natuurlijk even binnen gekeken. Er stond een deel van het prachtige OSTINDIA servies van Rörstrand. Ik schreef er HIER al eens over. Het was goedkoper dan nieuw. Ik heb het niet gekocht, maar wel even een foto van gemaakt ;)


Tot slot nog enkele foto's van de  prachtige omgeving.




LOCATIE