maandag 30 december 2013

Midden in de Winternacht

De familiefilm Midden in de Winternacht, gebaseerd op het succesvolle boek over een pratende eland van Andreas Steinhöfel, speelt zich af in Zweden. De film is sinds 27 november in de bioscoop te zien.


Een week voor Kerst ontdekt de tienjarige Max dat een eland door het dak van de schuur is gevallen. Het is niet zomaar een eland. Het is Moos, die niet alleen kan praten maar ook nog eens werkt voor de Kerstman als testpiloot, voordat de rendieren het echte werk gaan doen. Tijdens de testvlucht met de slee is het helemaal misgegaan, waardoor hij de Kerstman is kwijtgeraakt. Moos zal de Kerstman heel snel moeten vinden, want zonder Kerstman krijgt niemand cadeautjes. Max & Moos krijgen hulp bij hun zoektocht van zusje Kiki, maar worden ook tegengewerkt door de gemene buurman Panneman. Zal het ze lukken de Kerstman te vinden?

Foto: via facebook Midden in de Winternacht


FACEBOOK MIDDEN IN DE WINTERNACHT

vrijdag 27 december 2013

Kristian Elster, de breiende Noor

Als je op 1 november de NOORSE BREINACHT bij NRK hebt gevolgd, dan heb je waarschijnlijk ook de breiende man Kristian Elster gezien. Hij breit Fair Isle, dat is een breitechniek waarbij je met meerdere kleuren breit. Fair Isle is niet de eenvoudigste manier van breien, toch is het breien voor hem een manier van ontspannen.




Kristian Elster werkt als buitenlandjournalist voor de NRK. Zijn breiwerk heeft hij altijd bij zich. Als hij tijd heeft breit hij, ook in de trein of op een terrasje. Natuurlijk zijn er mensen die dan vreemd opkijken, ook krijgt hij regelmatig reacties. Kristian geeft graag brei-tips als men vragen heeft. Het breien is een goede manier om een gesprek te beginnen

Kristian breit truien en vesten, maar ook prachtige kussens en plaids. Het breiwerk wordt op rondbreinaalden gebreid, dus alle steken worden recht gebreid. Als het breiwerk af is, wordt het doormidden geknipt en afgewerkt. Daar is een speciale werkwijze voor.






Foto's: schermafbeeldingen NRK

INFORMATIE (Noors) over Kristian Elster.


Drie verschillende technieken Fair Isle breien:
Video Fair Isle twee handig
Video Fair Isle continentaal
Video Fair Isle Engels of Nederlands 

Op YouTube heb ik een film gevonden waarin de werkwijze van een knipbies wordt uitgelegd. Ik weet niet of dit ook de werkwijze van Kristian is.
 

vrijdag 20 december 2013

Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar

Wolfje "Winter in Bolderburen" is voor jou. Stuur mij even een mailtje met je adresgegevens, dan komt het boek zo snel mogelijk naar je toe. Veel leesplezier samen met je dochter.


Ik wens iedereen Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar, Merry Christmas and a Happy New Year, God Jul och Gott Nytt År.

dinsdag 17 december 2013

Meer uit Bolderburen

Na 6 jaar waren we weer terug  in Bolderburen (Bullerbyn in het Zweeds). Het zag er allemaal nog precies hetzelfde uit.  HIER kun je lezen over ons eerste bezoek. 

Bolderburen uit de verhalen en films van Astrid Lindgren. Bolderburen is een plek in Småland waar maar drie huizen staan, de Noordhof, de Middenhof en de Zuidhof. Er wonen zes kinderen of eigenlijk zeven, maar de jongste is nog te klein om mee te spelen. De kinderen beleven allerlei avonturen die zich afspelen in verschillende jaargetijden. Ze vieren Midzomer, Kerstmis, spelen in de hooiberg, vangen kreeften, vinden een schat, halen grapjes uit, maar gaan ook gewoon naar school.

In het echt heet Bolderburen Sevedstorp. De drie huizen worden gewoon bewoond. Toch waren er geen volwassenen en kinderen te bekennen toen wij het bezochten. Het was stil in Sevedstorp, alleen enkele toeristen kwamen we tegen. Het fotograferen voelde zo tenminste niet als gluren. Ach, men zal het ook wel gewend zijn.

















Ik heb op de webcam van het naburige Vimmerby gekeken, daar zag ik dat er op dit moment nog geen sneeuw ligt. Deze winterfoto heb ik geleend van de website BULLERBYN, daar vind je ook informatie en meer foto's.

foto: website Bullerbyn

Van het boek "Winter in Bolderburen" heb ik twee exemplaren. Ik wil er graag één weggeven. Als je belangstelling hebt, laat dat dan in je reactie weten. Ik zou het leuk vinden als je vermeldt waarom je dit boek wel zou willen hebben. (Het boek is op 20-12-13 weggegeven!)




vrijdag 13 december 2013

Zweedse kerstmarkt Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren

Zaterdag 14 en zondag 15 december, van 11.00 tot 17.00 uur, Zweedse kerstmarkt op Landgoed Fraelymaborg in Slochteren. 
Informatie: http://zweedsekerstmarkt.nl/

foto: website

Luciaviering

LUCIAVIERING vanuit de Olaus Petri Kerk in Örebro. Tot en met 12 januari 2014 te zien via uitzending gemist van de SVT.

foto: SVT


zaterdag 7 december 2013

Vaxholms Hembygdsmuseum

Na de koffie in VAXHOLMS HEMBYGDSGÅRDS CAFÉ gaan we een kijkje nemen in het kleine streekmuseum (hembygdmuseet) dat in het naastgelegen gebouw gevestigd is. Beide gebouwen werden eind 19e eeuw door F.G.Blomberg geschonken aan de gemeente Vaxholm. In een aantal kamers is te zien hoe een vissersgezin eind 19e eeuw leefde. Op de grote zolder is een tentoonstelling over de haringvisserij ingericht.












Voor de liefhebbers heb ik een uitsnede gemaakt van de sprei. Deze is gehaakt in hexagon-blokken. De naden lopen over de helft van de ruiten.







In juli en augustus is het museum elke dag geopend.
Informatie: https://www.hembygd.se/vaxholms-hembygdsforening/museet/


woensdag 4 december 2013

In my Garden B&B in Mariefred

In 2001 openden Ulrika en Sten-Åke Magnusson "In my Garden B&B" in Mariefred in het landschap Södermanland. De B&B is gevestigd in een karakteristiek wit geschilderd houten pand uit 1901 en ligt vlak bij het Mälaren (een meer).






Ulrika en Sten-Åke zijn destijds begonnen met de verhuur van één kamer, dat is inmiddels uitgegroeid tot vier. De ruime kamers zijn door Ulrike, die interieurdesigner is, sfeervol ingericht. Ze heeft er, zoals ze het zelf beschrijft, een stressvrije zone van gemaakt.

The Suite









The Nostell Suite











The Rose Room













The Garden Cottage







foto's: website In my Garden

De B&B heeft een prachtige tuin, waar je als gast gebruik van kunt maken en die gelegenheid biedt te barbecueën. Vanuit de kamers heb je uitzicht op de tuin en het meer. Meer informatie over de kamers, locatie en geschiedenis van deze B&B vind je op de website en FACEBOOK. 
Informatie over Mariefred: http://www.imariefred.nu/


Het huis was één van de filmlocaties voor de 50ste Inga Lindström film, DAS GEHEIMNIS VON GRIPSHOLM.

Aanvullende informatie: Na 2014 is In my Garden in Mariefred niet meer in gebruik als B&B. De familie Magnusson runt nu een B&B op Mallorca.