maandag 5 oktober 2015

Stensjö by

Het was dit jaar onze derde vakantie in het landschap Småland in Zweden. Nu pas bezochten we eindelijk Stensjö by, een klein dorpje waar de tijd stil heeft gestaan. Het ligt in een prachtig open landschap tussen de bossen, met mooie rood geschilderde houten huizen en schuren, slingerende landweggetjes, weilanden en akkers met grote stenen, houten hekken, een riviertje en tegen de bosrand een groot meer. In het begin van de 20e eeuw waren er in de bossen van zuid- en midden Zweden veel van deze dorpjes als Stensjö by. We kennen ze uit de films van Emil en Bolderburen van Astrid Lindgren. In Stensjö by zijn ook opnames gemaakt voor deze films. 












Het dorp werd  van begin 1700 tot 1960 bewoond door 7 generaties van één familie. In het midden van 19e eeuw was het inwonersaantal op z'n hoogtepunt. Door industrialisatie en emigratie, vanaf de tweede helft 19e eeuw tot begin 20e eeuw, en het in de loop van de 20e eeuw samenvoegen van kleine landbouwbedrijven, ontstond er leegloop. Het dorp en het weide- en akker landschap raakten in verval. Vele dorpjes zijn om deze redenen verloren gegaan. Stensjö by werd in 1960 aangekocht door de Vitterhetsakademien. Dertig jaar lang werd Stensjö by gerestaureerd. Het dorp ziet er nu weer uit als vroeger. Er wordt naar oud voorbeeld landbouw bedreven, met gebruik van de machines van nu. Eén van de medewerkers woont met zijn gezin in Stensjö by. Wil je een week of langer verblijven in Stensjö by? Dat is mogelijk! Eén van de rode houten huizen is ingericht als vakantiehuis. Op onderstaande website wordt verwezen naar het betreffende huis (klik op hyra stuga). 
Informatie: www.vitterhetsakad.se/kulturfastigheter/stensjo_by
Rechtstreeks naar de website van het vakantiehuis: www.sweden-holidays.com/Holiday-Home-Stensj%C3%B6-by-Sweden-Sm%C3%A5land-Oskarshamn-3494










In deze schuur is een tentoonstelling ingericht over Stensjö by.







In Stensjö by starten drie korte wandelroutes en er is een lange afstandswandelroute (160 km). Wij wandelden twee van deze korte routes. Onderweg troffen we nog een aantal informatieborden aan over de omgeving.





































Informatie: www.vitterhetsakad.se/kulturfastigheter/stensjo_by