zondag 31 januari 2016

Gubben i stugan

In 2012 schreef ik over de bijzondere Zweedse documentaire GUBBEN I STUGAN. Het is een documentaire over het dagelijks leven van de gepensioneerde bosarbeider Ragnar. Hij woont diep in de bossen van Dalarna in Zweden, ver van de bewoonde wereld. Het is het huis waar hij ook geboren werd en waar door de jaren heen weinig veranderde. Er is wel elektriciteit maar geen water. Ragnar leeft met de seizoenen en het weer. Filmmaakster Nina Hedenius heeft hem een jaar lang gevolgd.

Foto: schermafbeelding van de film

Op dit moment is de film via internet te zien. Het ontbreken van ondertiteling is geen probleem, want er wordt weinig gesproken, hooguit de radio en een kort telefoongesprek.
https://www.youtube.com/watch?v=_smHkqDb3D8


zaterdag 30 januari 2016

Vakantiehuis Lilla Maryd in Sankt Olof

De naam Sankt Olof doet vermoeden dat het een plaats in Oostenrijk is, maar het ligt toch echt in Zweden, in het landschap Skåne. Vakantiehuis Lilla Maryd, waar wij in mei 2015 verbleven, bevindt zich daar. Het is gevestigd in een voormalige stal. De indeling van kamer, keuken en slaapkamer is als een studio. Vanuit de keuken kom je op het terras. Aangrenzend ligt een grote tuin waar je gebruik van mag maken. In het lentezonnetje was het een fantastische plek om er met een boek of handwerk en een kop thee te zitten. Het huis is van alle gemakken voorzien en geschikt voor maximaal 4 personen, maar dan moet je wel de slaapbank gebruiken.

Informatie:https://www.stugknuten.com/stuga.asp?stugid=3444
(De google maps locatie op de website is onjuist, hier volgt de juiste locatie : LILLA MARYD)

















woensdag 27 januari 2016

Hylkegården

Na ons bezoek aan ALES STENAR, waar het behoorlijk koud was, reden wij naar Hylkegården. Hylkegården ligt ongeveer 25 km ten noordoosten van Ales Stenar. Deze oude boerderij herbergt een antiek-, woon- en kledingwinkel en er is tevens een café. Ik weet niet meer of wij eerst de winkel of het café hebben bezocht, maar ik heb alleen in het café foto's gemaakt. De kachel brandde en zorgde voor een aangename warmte. Mijn man bestelde appeltaart met vanillesaus bij de koffie. Ik kon het niet laten om er stukje van mee te snoepen. Nu ik dit schrijf is het regenachtig, ik droom nog maar even weg bij deze foto's.














Informatie: hylkegarden.se

dinsdag 26 januari 2016

Ales Stenar in Kåseberga

Tijdens ons bezoek aan Ales Stenar (mei 2015) was het geen mooi weer. Het was koud en er stond een flinke wind, maar gelukkig was het wel droog. 

Vanaf de parkeerplaats aan het begin van Kåseberga, een voormalig vissersdorp (in het landschap Skåne), wandelen wij via een mooi pad naar het hoogste punt van de Kåsehuved, dat is heuvel waarop Ales Stenar zich bevindt.






We bekijken de informatieborden van Ales Stenar. Daarop is te zien dat de 59 stenen de vorm hebben van een schip en een afmeting van 67 meter lang en 19 meter breed. Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn er verschillende archeologische onderzoeken geweest. Er zijn grafvondsten gedaan van 400-500 na Christus, maar het stenen schip dateert van 500-1000 na Christus. Er wordt ook een uitgebreide beschrijving gegeven over een zonnekalender. Er wordt zelfs een link met het veel oudere Stonehenge in Engeland beschreven.













Deze plek is indrukwekkend en het uitzicht adembenemend. Vanwege de koude wind blijven we niet heel lang, we wandelen via de haven terug naar de parkeerplaats. Onderweg zien we nog deze lieverd.
















Locatie: ALES STENAR