zondag 21 februari 2016

Arboga

Hans, van het blog Zweden, schreef een verslag over de plaats Arboga in het landschap Västmanland. In 2012 zijn wij er ook geweest. Van de foto's die Hans plaatste, herkende ik maar enkele plekken. Waarschijnlijk zijn we vanaf hetzelfde punt gestart en hebben we daarna verschillende routes gewandeld. Hans heeft ook twee kerken bezocht, wij hebben ze amper van de buitenkant gezien. Het zijn de Heliga Trefaldighets Kyrka en de Sankt Nicolai Kyrka.




Dwars door Arboga loopt de rivier Arbogaån. Langs een deel van de noordelijke oever is een wandelpad.



















Na de wandeling dronken we koffie bij Café Stadsgården. Toen ik er rondneusde om foto's te maken, zag ik dat er ook spulletjes te koop waren. (Het is mij niet helemaal duidelijk of het nog steeds geopend is.)









Ik kon het niet laten om even bij een makelaar in de etalage te kijken. Jädersbruk Herrgård, uit de 14e eeuw, met maar liefst 21 kamers, was verkocht. Nu zie ik op de website dat het een ecologisch landgoed is, met een café, restaurant en winkel. Als we nog eens in de buurt van Arboga komen, is dat een bezoek waard.

Informatie: www.jadersbruk.se



Blog Hans:
http://blogzweden.blogspot.nl/2016/02/steden-arboga.html
http://blogzweden.blogspot.nl/2015/12/heliga-trefaldighets-kyrka-arboga.html
http://blogzweden.blogspot.nl/2016/02/sankt-nicolai-kerk-arboga.html

Informatie: www.arboga.se

donderdag 18 februari 2016

Het Rörstrand Museum in Lidköping

De Zweedse porseleinfabriek Rörstrand werd in 1726 in Stockholm opgericht. De naam is afkomstig van kasteel Rörstrand, waar het gevestigd was. Het bedrijf verhuisde naar Göteborg en later naar Lidköping. In 2003-2004 werd het gekocht door het Finse Iittala en eind 2005 werd de productie verplaatst naar Hongarije en Sri Lanka. In 2007 kocht Fiskars, een internationale groep van ondernemingen, Iittala groep, inclusief Rörstrand. In Lidköping bevinden zich iittala outlet en het Rörstrand Museum. Het museum is bereikbaar via de winkel, de entree is gratis. Het museum vertelt de geschiedenis van Rörstrand en laat de weg van het ontwerp tot het eindproduct zien. Natuurlijk is er ook een prachtige porseleincollectie.

Op de website van Rörstrand kun je de huidige producten bekijken en informatie vinden over de ontwerpers, daarnaast is er een uitgebreid overzicht van de geschiedenis van Rörstrand.

Informatie:
www.rorstrand-museum.se
www.rorstrand.com
www.iittalaoutlet.se




































Mijn favoriete Rörstrand servies stond er ook tussen. Het is nummer 65, Ostindia. Ik heb er alleen een kop en schotel van, maar daar ben ik al blij mee. HIER kun je meer lezen over mijn liefde voor het Ostindia servies.