zondag 29 september 2013

Op het strand van Zuid Skåne

Als je midden in Nederland woont dan is een bezoek aan zee en het maken van een strandwandeling altijd iets speciaals. Tijdens onze vakantie in Zweden overnachtten we in Beddingestrand in Zuid Skåne. De B&B bevond zich op slechts 400 meter afstand van het strand. De gelegenheid om een strandwandeling te maken ligt dan letterlijk voor de deur.


















Het landschap Skåne heeft aan drie zijden stranden, dat zijn niet allemaal zandstranden, een deel bestaat uit rotsen en kiezels. Aan de zuid- en oostkust vind je de meeste zandstranden, kilometers lang.

De volgende morgen, onderweg naar Ystad, namen we nog even afscheid van de zee en het strand.





Geen schelpen, maar Hühnergötter namen we mee als souvenir. HÜHNERGÖTTER zijn stenen met gaten. Het is de Duitse benaming voor de kleine exemplaren van PARAMOUDRAEen Nederlandse naam is mij niet bekend. De stenen zijn meestal van vuursteen. Het gat is ontstaan omdat daar een zachter deel zat dat door het water is uitgespoeld. De stenen zouden geluksbrengers zijn en beschermen tegen onheil. Hühnergötter heb ik voor het eerst gezien op het blog Strandsigi. Helaas op dit moment niet bereikbaar.




vrijdag 27 september 2013

Logeren bij Ängagården in Skåne

In het landschap Skåne, in Zuid Zweden, hadden we een overnachting in één van de twee landelijk (met maritieme touch) ingerichte appartementen Ängagåden van Maria en Olle. Beide appartementen zijn geschikt voor bewoning door 4 personen. Hieronder zie je het appartement waar wij overnachtten. Wij kozen voor dit appartement omdat het geheel gelijkvloers is. De slaapkamer van het andere appartement is bereikbaar via een steile trap.













Foto's 10 en 13 zijn van de website.

De foto's van het tweede appartement zijn van de website, daar staan nog meer foto's van beide appartementen en de omgeving.






Huis Ängagården staat in BeddingestrandDe afstand tot het strand bedraagt slechts 400 meter. Omdat we de volgende twee weken midden in Småland zouden verblijven, hebben we de gelegenheid om een strandwandeling te maken niet voorbij laten gaan. De foto's van die strandwandeling bewaar ik voor een volgende keer.

Voor vragen/informatie kun je contact opnemen met Maria, het e-mailadres wordt op de website vermeld.

Maria heeft sinds kort een woonwinkel aan huis, ze verkoopt o.a meubels en accessoires van merken uit Denemarken, Frankrijk en Engeland. Helaas was de winkel al gesloten toen wij aankwamen.


Twee foto's van de website.


Informatie: 
http://lillaangagarden.se/

dinsdag 24 september 2013

Taarten zonder calorieën

Deze taarten zag ik in de museumwinkel van het Eksjö Museum. Ze zien er erg mooi uit en bevatten geen calorieën.


Een taart is opgebouwd uit gehaakte kleedjes van verschillend formaat. Om de taart luchtig te krijgen zijn de kleedjes licht gesteven en losjes gedrapeerd. De kers op de taart bestaat uit een bolletje garen.



Eerst maar eens gehaakte kleedjes verzamelen. 

Hier kun je de foto's van de inspirerende tentoonstelling van AGNETA OLEDAL en GITT GRÄNNSJÖ bekijken.

Informatie:
http://www.eksjo.se/kultur_fritid/eksjoe_museum

zondag 22 september 2013

Lavendel?

We zijn niet in Frankrijk, maar in het landschap Skåne in Zuid Zweden. Om precies te zijn, ten westen van Ystad. Het zijn lavendelblauwe velden. We stoppen de auto en willen het van dichtbij bekijken. Het is geen lavendel, maar wat het wel is weten we ook niet.


Een gele bloemstrook scheidt het lavendelblauwe veld in tweeën. Op de foto hierboven kun je zien dat de gele bloemstrook doorloopt over het pad. In de verte zie je nog een tipje blauw van de Oostzee.



Na thuis te hebben gegoogeld, weet ik nu dat het PHACELIA is. Waarschijnlijk wordt deze plant hier verbouwd om als groenbemesting te dienen. Groenbemesting is het telen van planten op een stuk grond om deze vervolgens onder te ploegen. Dit wordt gedaan om het percentage organische stoffen in de bodem te verhogen. Op WIKIPEDIA kun je er uitgebreid over lezen. Phacelia trekt ook veel bijen en vlinders aan.




Foto's zijn van begin september.